Ja, waarom niet gewoon vegetarisch? Waarom ook zuivelproducten schrappen uit je dieet? Da’s toch zot! We groeien immers op met de boodschap dat we melk moeten drinken voor sterke beenderen, melk is goed voor elk, toch?

De inspiratie om dit bericht te schrijven kwam nadat er deze week heel de week gratis ijsjes werden uitgedeeld in de metrostations van Madrid. Elke dag van de week hebben ze mij en honderden/duizenden anderen Cornetto’s aangeboden. En wie slaat dat nu af? Een maand geleden was ’t Actimel. En ik sta dan op het perron, of in de metro, omringd door allemaal ijsjes en dan vraag ik me af, hoeveel van die mensen nog steeds zo graag een ijsje zouden eten, moesten ze alles weten over de zuivelindustrie? Dus lees verder, en oordeel alsjeblieft zelf.

Wel, ten eerste zal ik met het gezondheidsaspect beginnen. Je dag met melk beginnen, is echt NIET zo’n goeie start. Want wist je dat…

…melk een groeimiddel is en elke mama produceert melk voor haar eigen kind, kalf, puppy, … Een kalfje weegt wanneer het geboren wordt 40 kilogram en na één jaar 350 kilogram. Er zitten dus natuurlijk sterke groeimiddelen in die melk die de mens helemaal niet nodig heeft.

…de landen waarin de zuivelconsumptie het hoogst ligt ook de landen zijn waar het meeste osteoporose voorkomt? Ik zeg niet dat dat de enige oorzaak kan zijn, maar toch vreemd, niet?

…de melk van vroeger niet meer de melk is van nu? Vroeger hadden enkele mensen een koe en dronken die regelmatig eens van haar melk. Sinds de oorlog is men begonnen met melk op grote schaal te produceren om mensen hiermee te voeden, omdat er weinig andere voedingsmiddelen voor handen waren. Aan het eten van koeien worden nu hormonen en antibiotica toegevoegd en wanneer wij die melk kopen en drinken, consumeren wij die hormonen en antibiotica ook.

…veel studies een verband zien tussen zuivelconsumptie en gewichtstoename of acne.

…het wetenschappelijk bewezen is dat het consumeren van dierlijke producten zoals melk in direct verband staat met verschillende soorten ziektes op latere leeftijd zoals hart- en vaatziekten, diabetes en prostaatkanker.

…veel mensen zijn lactose-intolerant omdat het niet normaal is zo lang na de geboorte nog melk te drinken. Veel mensen zijn ook lactose-intolerant zonder dat ze het weten.

Het volgende punt: waar komt die melk vandaan?

Er bestaan geen magische melkkoeien. En nee, we doen hen geen gunst “omdat anders hun uiers pijn doen”. Zoals bij elk zoogdier moet je recent bevallen zijn om melk te kunnen produceren, dus dan zouden normaal de baby’s lekker melkje kunnen drinken. Niet dus. Aangezien de mens zo graag melk drinkt en kaas, ijs, proteïnepoeder eet, worden de kalfjes na 1 a 2 dagen van hun moeder gescheiden. Daarbij wordt gehuild, maar dat is niet het enige tragische in het zuivelverhaal. Koeien worden onophoudelijk kunstmatig geïnsemineerd, of minder eufemistisch: verkracht. & we’re asking for it. Vrouwelijke kalfjes wachten tot ze ouder zijn en worden dan ook onophoudelijk zwanger gemaakt, mannelijke kalfjes gaan de vleesindustrie in.

En als je ’t bovenstaande niet erg vindt, beeld je dan eens in dat dat met honden of katten zou gebeuren? En waarom drinken we niet melk van varkens, chimpansees, …? Het feit dat we bepaalde dieren als waardevoller dan andere dieren zien is cultureel bepaald. Net zoals vroeger gedacht werd dat zwarten, joden en vrouwen minderwaardig waren.

Maar waarom is er dan zoveel reclame voor melkproducten?

Omdat het een industrie is waar veel geld mee gemoeid is. Ik heb toevallig ‘Start to run’ nog op mijn Ipod staan en élke aflevering word ingeleid door reclame voor melk ‘met de financiële  steun van de Europese Unie Invlam’. Mensen die die lessen volgen horen driemaal per week een boodschap over melk, wat hun uiteindelijk zal doen consumeren. Verder was er in 2015 een Belgische reportage over melk op Canvas (je kan het hier herbekijken: http://www.canvas.be/video/panorama/2015/de-mmmmmmelkstrijd  ) waarbij we zagen dat verschillende diëtisten gesteund werden door Danone, wat ook betekent dat zij natuurlijk die producten zullen aanbevelen aan hun cliënten. Tot slot zagen we dat de Belgische overheid kleuter of lagere scholen subsidies geeft om een uitstap te maken naar een melkboerderij. Opnieuw, om de kinderen van kleins af aan het idee te geven dat je van melk sterke botten krijgt.

Net als de vleesindustrie, heeft de zuivelindustrie een sterk aandeel in de opwarming van de aarde en andere gevolgen voor het milieu. Al die koeien hebben véél water en véél graan nodig, verder wordt er water gebruikt voor het schoonmaken van de apparatuur, de stallen, maar ook voor de productie van melkproducten is er heel erg veel water nodig. De beestjes zorgen ook voor veel uitstoot door de abnormale voedselhoeveelheden die ze krijgen toegestopt.

Het is allemaal een leugen. ‘La vache qui rit’ bestaat niet. Niet wanneer je onophoudelijk verkracht wordt, de meerderheid van je leven binnen doorbrengt, je kalfjes van je worden afgepakt net na de geboorte.

Er is gelukkig ook goed nieuws!

Het is niet nodig om zuivel te consumeren. We zijn de enige ‘soort’ die nog zo lang na zijn geboorte melk drinkt. Er bestaan zoveel alternatieven en tegenwoordig zijn plantaardige melkvarianten echt niet moeilijk te vinden. Er bestaat rijstmelk, havermelk, sojamelk, amandelmelk, hazelnootmelk, kokosmelk, hennepmelk. Verder vind je in de winkel vaak sojayoghurt of desserts. Ijsboerke verkoopt soja-ijsjes via bepaalde winkels maar je kan ook zelf creatief zijn met banana icecream. In speciaalzaken vind je veganistische kazen en mayonaise.

De bekende Amerikaanse melkcampagne “Got milk?” is in 2015 stopgezet wegens… een enorme vermindering in de aankoop van melk. De negatieve cijfers omtrent melk in gezondheidsonderzoeken en de ethische gedachten die komen kijken bij het zien van melkproductie hebben ervoor gezorgd dat veel Amerikanen melk niet meer op z’n voetstukje plaatsen.

Je kan calcium ook van plantaardige alternatieven krijgen! Broccoli, vijgen, spruiten, boerenkool, spinazie (en andere groene bladgroenten), chiazaad, amandelen, butternut pompoen, bonen en plantaardige melkvarianten bevatten calcium. Een lekker chiapuddingske everyday, zou ik zeggen.

Hopelijk heb ik iemand aangezet tot nadenken over zijn consumptie van melk, want we doen het zoveel zonder er bij na te denken. Het feit dat melk komt van iemand die recent is bevallen is een logisch idee en het feit dat we een baby zijn melk en zijn moeder afpakken omdat wij egoïstisch zijn, toch denken we er niet echt over na bij elk glas melk, bij elke croque, bij elk ijsje. Ik wil niemand schuldgevoel aanpraten, maar ik denk dat het belangrijk is om hier over na te denken.

Liefs,

Stephi

Plaats een reactie